17 November 2013

Brandon Sanderson - Firstborn

in Bucharest, Romania

Brandon Sanderson - FirstbornLa comanda unei navei-amiral a Marelui Imperiu, tânărul Dennison acumulează eșec după eșec, în timp ce fratele lui mai mare, Varion, este cel mai faimos amiral al Imperiului, o adevărată legendă de neînfrânt conducând Războiul de Reunificare contra Rebelilor. Atunci când e rechemat înaintea tatălui său, Marele Duce Sennion Crestmar, Dennison speră să i se poată permite în sfârșit să părăsească cariera militară impusă de nașterea într‑o familie nobilă. În schimb Ducele îl repartizează sub comanda Marelui Amiral Kern, care îi comandă să studieze până la epuizare fostele lupte ale lui Varion în speranța de a scoate la iveală în Dennison geniul strategic care pare rezervat doar fratelui mai mare.

Dennison paused, stopping right in front of Brell, then reached out and tapped the man’s chest right in the center of his High Imperial Emblem. But think of this, Dennison continued with a light smile. If I’m an idiot, then you must be pretty damn incompetent yourself; otherwise they would never have wasted you by sending you to serve under me.

Primul Născut, singura povestire scurtă cu care Brandon Sanderson și‑a încercat talentul în lumea science-fiction a fost pentru mine o dezamăgire. Deși stilul e antrenant, cu lupte pe scară largă și câteva scene amuzante, povestea în sine este dureros de previzibilă și încărcată de clișee: rivalitatea între frați, tatăl care își forțează fiul să se muleze pe așteptările lui, un Imperiu amenințat de secesiune, generalul care trădează cauza și plănuiește să preia tronul – parcă aș fi citit un fragment deosebit de prost dintr‑un roman Star Wars. Legile fizicii sunt ignorate și aici cu aceeași dezinvoltură – sau ca într‑un roman fantasy: deși Sanderson e cunoscut pentru rigurozitatea cu care construiește regulile și limitele magiei, la tehnologie se mulțumește să utilizeze soluția facilă a călătoriei cu viteze practic infinite. Dennison se află o zi pe câmpul de luptă, undeva la granițele îndepărtate aproape de teritoriile rebele, pentru ca a doua zi să cineze cu tatăl său în capitala imperiului. Pe scurt nimic remarcabil aici, Sanderson ar face bine să rămână la romanele fantasy unde are experiență și succes.

Nota mea: 2.0

disponibilă online pe site‑ul editurii Tor

Post a Comment