06 October 2013

Aliette de Bodard - The Weight of a Blessing

in Bucharest, Romania

O altă piesă a puzzle‑ului din ce în ce mai vast al universului Xuya, The Weight of a Blessing ne introduce într‑o altă locație, planeta Segundus, care adăpostește de câteva decenii numeroși refugiați de pe Moc Tinh Hau, o colonie devastată de un război civil. În încercarea lor de a se integra, refugiații Rong au făcut o serie de concesii tacite gazdelor lor, inclusiv ușoare înfrumusețări ale faptelor așa cum sunt prezentate pentru toți cetățenii în Memorial, o uriașă recreere virtuală a evenimentelor trecute. Dar generația mai tânără, în revolta caracteristică, nu vrea să accepte această ipocrizie; un grup de rebeli a ajuns până la a sabota Memorialul, înlocuind pentru scurt timp relatarea oficială cu propria lor versiune a războiului civil. Acum Sarah, una cei condamnați pentru această ofensă, așteaptă în detenție ziua când urmează să fie deportată pe Cygnus. Iar Minh Ha, mama sa, ea însăși doar o fetiță în timpul războiului, trebuie să‑și ia rămas bun pentru totdeauna de la fiica ei și să încerce ultimele șanse de a se împăca cu ea, de a reface legătura lor de sânge înainte de a fi prea târziu.

Ca și în celelalte povestiri ale autoarei, aceasta atinge numeroase teme, de la relația cu descendenții și strămoșii la dezrădăcinarea refugiaților și tarele războiului, în plus extinzându‑se la relația dificilă dintre refugiați și noua lor casă, în special atunci când cei care i‑au primit cu solicitudine au fost parțial vinovați de exilul lor. Un accent aparte se pune pe ruperea legăturilor cu strămoșii, venerați în culturile orientale, care se desfășoară pe două planuri: întâi Minh Ha este forțată să lase mormintele lor în urmă pe Moc Tinh Hau, apoi Sarah se răzvrătește față de mama ei, punând și mai multă distanță între ea și tradiție. Mai mult, tehnologia virtuală din nuvelă face posibilă o recreere a personalităților morților, capturate la doar secunde înainte de moarte, iar vii îi pot vizita în Halele Morților. Din păcate asta nu aduce prea multă consolare, căci simulările nu pot oferi sfaturi sau alinare precum o ființă în viață.

On her third visit to Sarah, Minh Ha says nothing. There are no words left, no message of comfort that she could give her daughter.

Instead, she takes Sarah’s hand, and holds it tight until the last of the warmth has leached from her body into her daughter’s; and braces herself for the future.

În ciuda realizării bune și a emoțiilor intense redate în scris, povestirea de față m‑a lăsat cu o senzație de incomplet; poate pentru că multe idei sunt deja explorate în alte povestiri, sau poate pentru că sunt introduse alte idei noi care nu au fost dezvoltate suficient. Cred că The Weight of a Blessing e suficient de complexă ca să merite ceva mai multe pagini și în mod sigur se simte nevoia integrării universului Xuya într‑un roman sau un ciclu care să adune toate aceste fire separate într‑un tot coerent.

Nota mea: 3.5

disponibilă online pe site‑ul Clarkesworld Magazine

Post a Comment