Ce se mai poate întâmpla într‑o carte în care personajul principal moare din primele pagini? Ați putea crede că nu prea multe, dar pentru Ken Grimwood infarctul lui Jeff Winston la vârsta de 43 de ani e doar pretextul pentru o poveste lungă și impresionantă. Jeff se trezește din șocul morții în propriul său corp cu 25 de ani mai devreme, înapoi în anii de studiu, dar păstrând amintirea vieții tocmai încheiate și a evenimentelor trecute, care pentru cei din jur încă nu s‑au petrecut.
După confuzia și spaima inițială, Jeff începe să‑și facă planuri de viitor. Își testează cunoștințele despre istoria încă nerealizată prin pariuri sportive și apoi speculații bursiere, pe care le câștigă fără excepție, îmbogățindu‑se fără limită. Își reconstruiește o viață pe picior mare, cu o soție pe măsura bogăției și o fiică perfectă, care devine centrul existenței lui. Aproape ca și cum s‑ar răzbuna pentru viața mediocră de dinainte de moarte, pentru lipsa de realizări profesionale, pentru certurile constante cu soția. Totuși fericirea se lasă așteptată, umbrită de temerile legate de apropierea datei morții. În ciuda precauților pe care le ia de această dată, în exact același moment survine un infarct și viața lui o ia de la capăt din aceeași cameră de cămin din 1963 ca și prima oară, cu 25 de ani sau doar o secundă în urmă...
Ciclul o ia așadar de la capăt ca și cum ar fi cel mai normal lucru din lume și Jeff continuă jocul, încercând de fiecare dată alegeri noi, relații noi, sentimente diferite. Cu fiecare nouă viață însă, deznădejdea față de acest fenomen inexplicabil care‑l ține prizonier între două momente și durerea de a pierde oamenii pe care i‑a îndrăgit devin prea greu de suportat și într‑una din vieți se retrage complet din societate într‑o cabană din munți. Mulți ani mai târziu descoperă accidental un film care nu apărea în nici una din amintirile lui, ceva complet nou într‑o lume în reluare. Mergând în căutarea autorului, se întâlnește pentru prima oară cu altcineva care își retrăiește viața ca și el, casnica-doctor-producător (în ordinea vieților ei de până atunci) Pamela. Alături de ea încearcă să formeze o relație care să depășească limitele de 25 de ani impuse lor de fenomenul misterios și să investigheze cauzele din spatele lui.
Cartea nu abundă în elemente science-fiction sau fantasy, în afară de această repetare continuă a ciclului temporal, care devine mai târziu o temă frecventă în diverse filme și seriale SF. Probabil se inspiră din mitologia hindusă a reîncarnării sufletului, care trece printr‑un ciclu de vieți succesive pentru a evolua și a se elibera într‑un final de iluzia lumii materiale. Dar autorul nu ne duce într‑o călătorie explicit spirituală, ci într‑o căutare a sensului vieții, a fericirii și a iubirii care ar trebui să ne fie tuturor un model, dacă nu ca realizare, cel puțin de punere a problemei. Tocmai pentru că Jeff are la dispoziție mai mult timp și mai multe șanse decât oricine, devine mai clar că nu există o soluție universală pentru toți oamenii, ba chiar că oricine poate avea mai multe drumuri în viață care să ducă la o formă de fericire, ca părinte, soț, ascet, salvator de vieți sau artist. Posibilitățile sunt nelimitate!
Destinul joacă și el un rol important, într‑un fel cartea fiind simultan atât o pledoarie împotriva, cât și în favoarea existenței lui: pe de o parte Jeff e liber să‑și refacă viața mereu altfel, să schimbe deciziile trecute în orice fel. Însă, ca un destin implacabil, moartea prin infarct se repetă mereu în aceeași zi și îl trimite înapoi să mai încerce o dată, fără nici un indiciu în plus despre ce ar trebui să facă pentru a se desprinde din ciclu. Iar atunci când Jeff încearcă să intervină pentru a modifica unele evenimente majore, ca asasinarea lui Kennedy, istoria nu mai e atât de maleabilă pe cât se arată pentru propria lui viață.
Cauza acestor reluări ale vieții lui Jeff și a celorlalți câțiva care împărtășesc această binecuvântare sau tortură nu e niciodată descoperită, cu toate eforturile depuse împreună cu Pamela și ipotezele puse pe masă. Și evident nu se explică nici de ce anumite persoane își repetă viețile în acest fel, iar majoritatea celorlalți nu. Totuși, farmecul cărții e complet și fără această explicație, care poate mai mult ar strica autenticității experiențelor și sentimentelor personajelor.
Post a Comment