19 January 2014

H. P. Lovecraft - The Shunned House

in Bucharest, Romania

H.P. Lovecraft - The Shunned HousePe strada Benefit din Providence, Rhode Island, o casă veche, de mult abandonată, dă naștere la zvonuri și povești contradictorii și stârnește astfel interesul doctorului Elihu Whipple și al nepotului său. De‑a lungul anilor, cei doi strâng o cantitate impresionantă de informații despre proprietarii originali și istoria urmașilor până la momentul actual, o istorie marcată de numeroase morți și îmbolnăviri din cauze inexplicabile. Folclorul acumulat în jurul casei o face acum imposibil de închiriat, iar familia Harris a abandonat‑o de mult umezelii, întunericului și mucegaiului. Într‑un final, convinși de cauzele supranaturale din spatele misterului, cei doi se hotărăsc să petreacă o noapte în interior și să dea de capătul misterului odată pentru totdeauna.

Primul meu contact cu scrierile lui H. P. Lovecraft, The Shunned House este o nuvelă scrisă bine, cu un suspans care se construiește pe nesimțite către finalul exploziv, și o cantitate apreciabilă de mister și groază demnă de înaintașul Edgar Allan Poe – pe care chiar autorul îl menționează în primele paragrafe drept vizitator regulat al zonei care însă n‑a remarcat niciodată locuința adăpostind orori. Parcă se simt și niște asemănări cu un mai nou adept al genului, China Miéville. Dar oricât de bine scrisă ar fi, povestirea nu poate să depășească impresia covârșitoare de demodat. Cred că dacă aș fi citit‑o în copilărie mi‑ar fi stârnit fiori serioși și m‑ar fi ținut departe de pivniță o vreme; acum în schimb nu‑mi oferă nici o idee nouă, nici un punct de reflecție. Lumea are probleme mai complicate decât să‑și facă griji pentru monștrii imaginari din subsol…

We were not, as I have said, in any sense childishly superstitious, but scientific study and reflection had taught us that the known universe of three dimensions embraces the merest fraction of the whole cosmos of substance and energy.
Nota mea: 3.0

disponibilă online în original

Post a Comment