28 February 2016

Alte recomandări de la Aliette de Bodard

in Bucharest, Romania

Cu ceva timp în urmă mi‑am făcut timp să trec prin câteva din povestirile recomandate de scriitoarea franco-vietnameză Aliette de Bodard care de obicei are gusturi diferite de restul. La începutul anului ea a adăugat o nouă serie de recomandări pe blog și de data asta am selectat doar două dintre ele, deși acum mi s‑ar părea altele interesante – poate voi continua altădată cu restul.

Roshani Chokshi – The Star Maiden

Undeva în Filipine, Tala crește ascultând poveștile bunicii ei despre fosta ei viață ca fecioară din stele, până când bunicul Talei i‑a furat rochia și a păstrat‑o ca soție pe pământ. Dar pe măsură ce crește, fascinația și încrederea Talei în amintirile extravagante ale bunicii se dizolvă, înlocuite de dorința de emancipare și îndoială. Povestirea exploatează o temă mitologică cunoscută, a ființelor supranaturale sau vrăjite care sunt capturate de muritori și trebuie să‑și trăiască viața alături de ei ca oameni de rând. Am văzut‑o pusă pe hârtie recent în povestirea Ursulei Vernon Jackalope Wives, care reușește mult mai bine să îmbine mitologia cu un cadru recent. Deși relația dintre Tala și Lola e dezvoltată bine, consecvent, nu am simțit nici o conexiune cu personajele și nici cu povestirea în ansamblu, căreia nu i‑am văzut scopul; în fond e o simplă repovestire a conflictului între generații care nu aduce nimic original.

Nota mea: 3.0

disponibilă online pe site‑ul Shimmer

Variations on an Apple

Yoon Ha Lee – Variations on an Apple

Gândită tot ca o reinterpretare modernă a unui vechi mit, de data aceasta războiul Troian din Iliada, Variations on an Apple are un impact mult mai interesant. Aici, pus în fața alegerii între cele trei zeițe, Paris le refuză pe toate trei și oferă mărul discordiei orașului Ilion, sau mai bine zis avatarului acestuia, cu care Paris are o relație intensă și stranie. Din păcate asta nu schimbă prea mult evenimentele, căci în curând flote masive de nave se adună jurul Ilionului, testându‑i faimoasa apărare. Scrisă într‑un stil înflorit care uneori degenerează într‑un lirism excesiv de abstract, povestirea oferă totuși o perspectivă deosebită asupra istoriei și destinului uman, în special prin scena de la final. N‑ar fi rău ca ideea să fie extinsă într‑o formă mai lungă, cred că s‑ar potrivi bine cu conflictul lung și sângeros din războiul troian și panoplia lui de personaje exotice.

Time passed like vapor, or foam, or yearning dust. And the ships: during that time the ships gathered in great fleets. Some of them were the same color as the night, silhouettes as predatory as silence. Some of them were gaudy-bright, phoenix-bronzed. Some burned as they flew. Ships that had once been moons, digested and regurgitated into their present form by choral nanites. Ships that named each gun after a different genocide. Ships crewed by the dead, their expertise distilled into decision trees of astonishing agility. All of them were coming for Ilion.

Nota mea: 4.0

disponibilă online pe site‑ul editurii Tor

Post a Comment