19 November 2017

Brandon Sanderson – Mitosis

in Bucharest, Romania
Mitosis (Reckoners) by Brandon Sanderson

După bătălia disperată cu Steelheart și înfrângerea acestuia, orașul Newcago a fost eliberat de sub conducerea Epicilor. Echipei victorioase de Reckoneri îi revine sarcina de a reconstrui o oarecare ordine socială și de a organiza apărarea locuitorilor. Inevitabil, vestea despre actul lor fără precedent se răspândește rapid și atrage multă atenție. Pe de o parte, mulți oameni se îndreaptă spre această nouă oază de libertate; pe de alta Epicii sosesc pentru a revendica locul lui Steelheart și a se răzbuna pe Ucigașul acestuia.

The day had finally arrived, a day I’d been awaiting for ten years. A glorious day, a momentous day, a day of import and distinction.

It was time to buy a hot dog.

Someone was in line when we arrived, but I didn’t cut in front of her. She would have let me. I was one of the Reckoners – leaders of the rebellion, defenders of the city of Newcago, slayers of Steelheart himself. But standing in line was part of the experience, and I didn’t want to skip a moment.

După cum remarcam cu ceva vreme în urmă, am avut tendința de a abandona serii de romane după prima carte, și am încercat să rectific asta revenind la trilogia Reckoners a lui Brandon Sanderson, pe care o începusem acum mai bine de doi ani și jumătate. Titlul de față e doar o povestire de legătură înainte de romanul al doilea, și asta se simte destul de mult. Acțiunea și personajele sunt în mare aceleași ca în primul roman, condensate în câteva zeci de pagini: echipa Profesorului se luptă cu un nou Epic sosit în Newcago, căutându‑i slăbiciunea ascunsă și folosind‑o pentru a‑i nega puterile supranaturale. Deși nu e deloc rea, cu același ritm alert, nici nu aduce nimic în plus care nu se regăsește în următorul roman. Ar fi putut fi cu ușurință inclusă acolo ca un capitol suplimentar sau prolog, și publicarea separată mă face să cred că autorul a dorit să stoarcă pur si simplu câțiva bani în plus de la fanii lui loiali.

Nota mea: 3.5

Post a Comment